Välkommen hit.

 

Detta handlar om vårt husbilsliv, våra resor

samt mina tankar och funderingar.

Vi har lata dar och tar det lugnt.

 

 


Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Annorlunda ekipage

Finns egentligen inget att säga om vädret för det är för närvarande likadant varje dag. Solig, molnfritt svag svalkande vind, lite kyligt på natten och morgonen och sedan varmt på dagen och så blir det svalare på kvällen. I dag så blev det en liten lagom promenad som tog den vanliga timmen.

 

Ett intressant ekipage från Irland. Hobby husvagn/Mercedes hytt. Snyggt ihopsatt. Trevlig kille som delar ut almanackor med vackra bilder ifrån Irland.

Kom hit en svensk husbil mitt på dagen. Hasse cyklade bort och pratade lite med dom en stund. Senare så kom den trevlige mannen hit och hälsade. Ytterligare en svensk husbil anlände hit lite senare under dagen och så klart skulle Hasse prata med dom också.

När jag och Zacko gick en sväng på eftermiddagen, till en plats där många hundar blir rastade, så kom det efter oss en liten grannhund med sin matte. Den lilla tiken sprang lös så jag släppte då Zacko. Dom har hälsat på varande tidigare. Men nu var Zacko bara intresserad av hennes bakdel som hon hela tiden vände mot honom. Dom sprang i väg en liten bit och när jag sedan skulle kalla in honom så var fullständigt stendöv. Men när tikens matte gick tillbaka mot mig så följde hennes hund efter och därmed också Zacko så jag kunde koppla honom.

Som vanligt så satt jag och läste i solen några timmar och tiden bara sprang i väg.

I kväll blev det lasagne Bolognese från Lidls frysdisk. Jag blev förvånad när jag såg på paketet att innehållsförteckningen också fanns på svenska. Maten smakade inte dumt alls men inte så gott som hemlagat.

Tittade SVT-play och idrottsgalan i kväll. Det var riktigt trevligt. Men vi blev lite besvikna över att inte Sara Sjöström fick Jerringpriset utan det gick till Peder Fredricson, hästsport.

I morgon har vi tänkt fortsätta några mil österut.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Lång promenad till havet

Det blev en extra lång promenad i morse. Vädret var soligt och himlen klarblå och molnfri. Det var en svag lite kylig vind.

Trafiken var obefintlig denna söndagsmorgon. Denna väg är på vardagar rätt så trafikerad.

Hade bestämt mig för att i dag går ner till stranden. Här börjar strandpromenaden men jag fortsatte rakt fram alltså till vänster i bilden. 

Kom efter en liten stund fram till stranden. Är några som är ute och går längs med vattnet. Var en del hundar också.

På andra hållet ligger det många hotell.

Husbilar finns parkerade lite överallt.

Denna tik följde efter oss så envist. Till slut så hälsade hon och Zacko på varandra.

Sedan så såg det ut så här. Zacko var mycket förtjust i henne.

När vi kom hem efter nästan 2 timmars promenad var vi rätt så trötta.

Vädret var lika fint idag också och det var varmt i solen samt att det var skönt med en lite svalkande vind ibland. Satt ju så klart ute under eftermiddagen. Läste och slumrade till en stund. Så skönt.

Läste klart ”Sucka mitt hjärta men brist dock inte”. Gick fort att läsa bara 110 sidor. Trevliga, tänkvärda, småroliga kåserier som tydligen har sänts i radio 2006. Jag satt med ett leende och läste. Nu blir det en deckare igen ”Kobra” av Deon Meyer och nu handlar det om mord i Sydafrika. En ny författare för mig som jag inte har läst något av innan.

I dag så var det dags för en hårklippning av Hasse. Hans polisonger var så otroligt buskiga och håret runt flinten stod rakt upp precis som på Dagobert. Det svåraste är att få honom att sitta stilla i dom 10 minuter som det tar att klippa honom. Zacko är mycket duktigare på att stå stilla i ca 1 timme som det tar att klippa honom.

Har funderat på under dagen vad vi skulle äta till middag i kväll. Är lite köttrött och Hasse gillar inte fisk så till vida det inte är strömming, abborre eller suring och så klart sushi. Det blev en omelett med champinjoner, lök och lite skinka. Rörde ner lite riven ost i äggsmeten, sätter god smak på omeletten.

Så var denna dag slut och efter att ha gått ut med Zacko på sista kisseturen är det snart dags för mig att uppsöka sängen. 2 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Varning för pinjemasken

Temperaturen sjunker neråt 6 – 7 plusgrader på natten så nu kör vi med värme på natten. Här är det 10 ampere så vi kan köra på husbilens vattenburna värme som ger så skön och behaglig värme.

Morgonen var så klart sval, bara 8,5 plus ute vid åttatiden och det blåste en svag sval vind. Himlen var ljuvligt klarblå utan ett moln. Gick bort till ”villaområdet” där det finns en hel del vägar/gator att promenera på. Ibland finns det trottoarer och ibland finns det inga.

Dom flesta hus här har murar och runt sina tomter.

Och även höga galler vid infarten. Detta hus är så pampigt och tjusigt tycker jag.

Men här är det inga höga murar runt omkring och det är ett undantag.

En varning för detta:

Nu är det dags att se upp för den söta pinjemasken, som på våren klättrar ner från pinjeträden och i processioner långsamt tar sig fram mot ett okänt öde kan väcka ömma tankar hos både djur och människor. De väcker hundarnas nyfikenhet. De vill leka med maskarna och slå till dem med tassen. Då går pinjemasken ”sönder” och avsöndrar ett gift, som svider kraftigt, då det kommer i kontakt med hundens hud. För att lindra detta börjar hunden slicka på stället där det svider och får giftet i munnen. Här förorsakar giftet stora och farliga vävnadsskador. Bland annat kan delar av tungan frätas bort. Detta är en nödsituation där hunden snabbast möjligt bör komma under vård. Som första hjälp kan du försöka skölja hundens mun med rikligt med vatten. Detta är dödligt farligt. Giftet är också farligt för oss människor så tänk på att skydda dina egna händer för pinjeträdslarverna.

Dagen förflöt sedan lugnt som vanligt och vi satt utanför husbilen och njöt i värmen. Det körde en del husbilar härifrån och det kom minst lika många nya hit. Nu är det många holländare här.

Strimlad fläskfilé med champinjoner och gul lök i gräddsås med kok ris blev det till middag i kväll. Smakade alldeles utmärkt gott och det blev bara lite ris kvar. Sparas för att ges till Zacko. Han får nämligen en lite god kvällsmat med lite burkmat och lite annat gott när vi har ätit. Det gillar han jättemycket.

På kvällen så avslutade jag ”Dött vatten” en bra, spännande och lite ovanlig kriminalare. Det är fina miljöskildringar ifrån Shetlandsöarna samt bra personporträtt. Kanske skulle man besöka dessa öar någon gång. Men nu så blir det något helt annat nämligen ”Sucka mitt hjärta men brist dock ej” av Mark Levengood. Tror den är lite rolig. Ja, det återstår att ta reda på.

Hade några strömavbrott under eftermiddagen och kvällen men dom var inte så långa. Vad det beror vet vi inte man kanske kan det vara överbelastning eller dåliga kablar/sladdar/kontakter?1 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Fixat till kranen

Innan jag gick i väg i morse så lyfte vi ut dom 2 översta lådorna under diskbänken i köket så att Hasse kunde fixa till den där microbrytaren i kranen. Enklast för honom att göra detta när Zacko och jag inte är hemma för då kan vi inte vara i vägen.

Sen gick Zacko och jag ut i det soliga och småblåsiga vädret. Det var 14 plus men vinden var rätt så kall. Hamnade i dag bland några bostadsområden.

Här var det slut på trottoaren.

På andra sidan så finns dessa hus. Ser trevligt ut tycker jag. Zacko gillade att gå här för det finns säkert många hundar som har pinkat här.

En bit bort så ser det ut så här. Också trevligt tycker jag.

Tittade även runt lite på andra ställen. Hus som har varit mer eller mindre påbörjade har nu fortsatt arbetet mer att färdigställa dom.

Kom sedan ut igen till vägen och då kan man titta ut över detta område.

Hemma igen så låg brytaren kvar på samma plats där den låg när jag gick hemifrån. Vadnudå!! Men det var så att Hasse hade fixat till det ändå efter tipset han fick av en husbilsvän per telefon häromdagen. Så bra tyckte jag då har vi en brytare kvar om det skulle hända igen vilket det troligtvis gör.

Eftersom det var rätt så bra lä utanför husbilen så var det skönt att sitta där. Inte lika varmt som igår men väldigt behagligt.

Kom en vildhund in här och sprang runt. Den sökte sig till andra hundar som stod bundna utanför husbilarna och det blev ett väldigt skällande. Zacko och jag var på väg ut och då hade hunden sprungit ut mot gatan. Där kom han fram till oss och ville hälsa på Zacko och det var jag inte så pigg på. Tog fram min lilla sprayflaska med vatten för att spraya han på nosen men det räckte med att han såg flaskan så försvann han.

Denna ursöta och charmiga bil finns här. Kolla ögonfransarna. Visst är den fin?

Här finns det inga krav på kablar/sladdar/kontakter. Man tar och kopplar ihop alla sladdar man har för att kunna koppla in sig på el. Hur många meter som helst! I Sverige hade dom flesta fått ett större psykbryt vid åsynen av detta men här är det fullt normalt och acceptabelt.

Till middag i kväll så blev det en köttbit med kokt potatis och en gräddsås som innehöll lite gul lök, vitlök och soltorkade tomater i olja plus lite kryddor. Köttet fick puttra i såsen en stund men det var ändå rätt så segt och smaklöst. Men såsen var verkligen god tyckte jag men Hasse gillade den inte. Han åt mosad potatis med smör och det var han nöjd med.

Vi har varit på denna ställplats en del gånger under dom senaste åren men det har aldrig varit så många husbilar här som det är nu. Det är många nationaliteter här men övervägande fransmän och märkligt nog inga landsmän. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Nu har vi internet igen

Kylig och klar natt och bara 11 plus vid åtta på morgonen. Himlen var klarblå och helt molnfri och solen sände sina värmande strålar ner över oss.

Så var man här igen och här har jag promenerat många gånger. Finns en hel del gator/vägar att välja mellan men idag så valde jag en runda som gör att jag kommer ut till den stora vägen igen efter drygt en halvtimme. Går sen på trottoaren ner till nästa rondell där jag går över gatan och tar den andra trottoaren hemåt. Här är det uppförsbacke som är rätt så jobbig (var ju nerför innan).

Söta blommor och jag gillar verkligen den färgen.

När jag kom hem igen så var det mycket aktivitet på ställplatsen. Det hade varit kö till tömning/fyllning sedan jag hade gått och det var det fortfarande och några timmar till. Strax efter tolv så var det ingen kö utan så kunde man köra dit och göra vas man skulle.

Men när jag hade kommit hem så cyklade Hasse iväg för att leta en MEO butik. Efter en del letande och efter han hade frågat en del personer om var butiken låg så hittade han den. Köpte uppkoppling för 15 € som varar i 15 dagar eller 30 GB och det lär vi klara oss bra på. Tack Hasse för att du fixade detta till oss. (Men detta har ni väl redan kommit underfund med.)

Eftermiddagen tillbringade vi i solen och värmen utanför husbilen. Ibland så kom det en svag svalkande vind och det kändes skönt.

På eftermiddagen så blev det en promenad med Zacko vanligt. Så här ser infarten ut. När en husbil ska in eller ut så öppnar värden grinden och är han inte där så öppnar man själv.

Det är många husbilar här trots att rätt så många körde iväg i dag men det kom hit en hel del också.

Hade någon färdigmat i frysen som hette San Jacob som jag ville bli av med. Det är typ skinka med ost emellan som är panerat. Tyckte det skulle passa bra med pommes till detta. En stor portion kostar bara 1.50 €. Pommesen var jättegoda (som vanligt) och vi äter dom gärna med majonnäs vilket man ofta gör söder om Sverige. Men den där San Jacob var inget vidare och det mesta gick i soporna (jag avskyr att slänga mat men detta var nästan oätbart). Och nu så blir det inte pommes på ett tag. 

Nu lyssnar vi på portugisisk radio och dom spelar verkligen bra musik men vi förstår ju inte ett ord av vad dom säger är dom pratar mellan låtarna. Vi vill ju gärna alltid ha lite ljud, har svårt för tystnad. Jag har inte riktigt koll på hur många MB det tar att lyssna på svensk radio över internet? Ska kolla det lite mer i morgon. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Har kommit till Quateria

Denna blåsiga natt så ryckte vinden i husbilen så den skakade till rätt så bra ibland. Sov inte så bra i natt.

Morgonen var mulen och blåsten fortsatte, 15 plus och det kändes svalare men inte kallt.

Vid havet yrde sanden och vågorna lekte tafatt på sin väg till stranden. Benen kändes nästan lite blästrade.

Trots att blåsten var mot land så blir stranden bredare. Starka krafter som styr det där med ebb och flod.

Hemma igen så hade Hasse börjat att plocka ihop. Efter en stund så var allt klart för avfärd. Motorn startade snällt och det kändes bra. Man vet ju aldrig!! Något märkligt hände nu och det var att Sun Mover, som inte la sig riktigt när vi kom hit nu gick ner i viloläge precis som den ska.

När husbilen började rulla så gnisslade och knakade det lite här och där men det slutade efter en stund.

Det var med mycket blandade känslor som vi lämnade ställplatsen i Peniche där vi har haft det så jättebra och trivts i omkring 10 veckor. Men det var faktiskt dags att fortsätta söderut nu tyckte vi. Men när vi väl kom på rull så kändes det bara så bra, men det tyckte inte Zacko som inte gillar när husbilen rullar.

Som vanligt så väljer vi att köra betalvägar och det blev några mil på A 8 mot Lissabon. Stannade vid halvelva för då var det dags för fika. Nu var det även dags för att tanka diesel och det gjorde vi innan vi fikade. Det blåste fortfarande lite men var molnfritt och några grader varmare.

Det var inte så mycket trafik men när vi närmade oss Lissabon så tätnade den. Blev ett mindre stopp där det hade hänt en olycka och det blev två körfält istället för fyra. Men det tog inte så lång stund att komma förbi. Sedan så kom vi ut på den långa bron över vattnet som glittrade så vackert i solen.

En mer trist motorväg en A 8 söderut får man leta länge efter. Men fördelarna överväger. Underlaget är perfekt och man åker i stort sett ljudlöst. Mestadel är vägen rak men när den inte är det så är det mjuka långa kurvor och upp och ner är inga stup utan mjuka kullar. Och här var det i stort sett ingen trafik alls.

Vi kom till Algarve och började med att köra till Boliqueime där vi skulle fylla gasol i vår spanska flaska som var tom. Det var det inga problem med och det kostade 18 €.

Fortsatte sedan till Loulé och Camper Service. Där köpte vi en micro brytare till kökskranen och hoppas att det var rätt. Vår Sun Mover kunde dom tyvärr inte hjälpa oss med och det var ju tråkigt.

Vi fortsatte sedan till Quarteria och skulle köra genom stan. Men av någon märklig anledingen så kom vi rätt så fel. Först så hamnade vi på några trevliga och röriga och trånga smågator där vi med nöd och näppe tog oss fram. Det var trångt och vid ett tillfälle så tog höger backspegel tag i en krage på en dam som gick vid husväggen. Hon brydde sig inte som tur var. Tror inte hon märkte det.

Sedan så hamnade vi på gatan som ligger längs med strandpromenaden och där är det så fint. Det var mycket folk som promenerade där och det är så fint här.

Men så kom vi fram till Fonte Santa och ställplatsen där. Klockan var halvfem och än hade inte husbilarana fått köra tillbaka in på ställplatsen efter dagens marknad. Vi parkerade utanför och Hasse gick för att betala. Det kostar 3 € för att parkera och ytterliggare 2 € för el. Hasse fick ett kvitto på att vi hade betalt. Ska finnas gratis Wifi här men vi fick tyvärr ingen signal till husbilen.

Efter ytterligare en timmes väntan så var det dags för att köra in på ställplatsen. Nu var det mycket bråttom för att komma tillbaka till den plats som man hade lämnar dagen innan. Vilken rusning det blev!

Så här ser det ut utanför min dörr ikväll. Ingen måne på stolpen. Vi parkerade på samma plats som vi har stått på några gånger tidigare.

Och så här står vi. Detta är månen.

Var helt slut i kväll och kände inte alls för att laga mat. Men varför skulle jag göra det när vi kunde köpa kyckling med pommes på andra sidan gatan. Så Hasse gick dit vi halvsju och kom tillbaka 20 minuter senare med en hel grillad kyckling och en mycket stor påse med pommes som var nyfriterade. Det var bara så himla gott.

Sedan så var vi så trötta. Det finns Wifi här men deras signal räcker inte fram till vår husbil så ikväll så har vi ingen uppkoppling. Men hoppas vi har det i morgon. Är säker på att Hasse fixar det när han ska cykla till stan och så klart hittar han till MEO. 2 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Har bestämt oss

Under natten så steg temperaturen och det började blåsa en del. På morgonen var det 15 plus och fortfarande blåsigt. Nere vid stranden så yrde sanden och det var vita gäss på toppen av vågorna.

På förmiddagen så fick jag ett telefonsamtal från en trevlig kille som hade läst på min blogg att vi hade problem med att få vatten ur kökskranen. Han hade ett tips på hur vi kanske skulle kunna fixa detta men i dag blev inget gjort. Tack för samtalet.

Det börjar nu närma sig att det blir dags för oss att lämna Peniche. Jag passade på att tvätta ett par maskiner. Skönt att ha det mesta rent när vi ska köra iväg.

I dag var det inget väder att sitta ute i. Solen lyste med sin frånvaro och blåsten ökade under dagen. Blev bara en kort promenad på eftermiddagen för det var så kallt.

På eftermiddagen bestämde vi oss för att i morgonförmiddag köra vidare söderut. Hasse gick upp och betalade så det var klart. Sen så cyklade han bort till Asia och köpte sushi till middag i kväll. Han frös när han kom tillbaka. 

Under eftermiddagen så blev det fyllt vatten och tömt grå/svartvatten så det också är klart. I morgon blir det lite flyttande av prylar som står i förarhytten på golvet. Utnyttjar till förråd vi står stilla så länge.

Läste klart ”Röd måne” den var bra. Målande beskrivningar om svält, fattigdom, rikedom, häxskräck men också en berättelse om hjälpsamhet och kärlek.  Nu blir det en deckare igen och den heter ”Dött vatten” av Ann Cleeves, en författare jag gillar.

Sushin smakade gott i kväll. Skönt att slippa matlagning. Nu tar det nog ett tag till nästa gång det blir sushi.

Lyssnade som vanligt på radion, vet inte hurdan uppkoppling vi kommer att ha på nästa ställe och då blir det kanske ingen svensk radio. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Se livet från den ljusa sidan

Lite sval vind, klarblå himmel och varmt i solen och i skuggan bara 12 plus. Blev den vanliga rundan, både Zacko och jag gillar den, i synnerhet den stunden när han nosar runt på stranden och jag njuter av utsikten över stranden och havet och lyssnar på vågornas ständiga brus.

Jag har promenerat så gott som varje morgon i ca 1 timme i omkring 11 år. Någon enstaka gång har det blivit lite kortare och då har vädret varit regnigt och mycket blåsigt och då har det varit för att Zacko och frusit. Har även inträffat när vi är på väg och har parkerat på en parkering/rastplats för att äta och sova och där inte finns någon plats att promenera på. Men då så har jag promenerat lite mer senare under dagen. Detta har haft mycket gynnsamma effekter på min hälsa. När jag började promenera så hade jag högt blodtryck och medicinerade mot detta. Efter ett år så kunde jag sluta med piller för mitt blodtryck var mycket bra. Ändrade även lite på kosten och det blev mer frukt och grönt. Smalare blev jag inte men även som överviktigt kan man må mycket bra vilket jag gör nästan jämt. Även smala personer drabbas av både det ena och det andra. Vad jag menar är att man behöver inte var smal för att må bra. Men däremot så tror jag att om man har en positiv syn på livet så påverkar det hälsan. Bestäm dig på morgonen när du vaknar, ska detta bli en bra dag eller inte! Jag försöker alltid att se livet från den ljusa sidan även när det är jobbigt (vilket det så klart är ibland). Att tänka så har hjälpt mig många gånger.

På eftermiddagspromenaden kom vi förbi detta hus. Undrar vad det är för höga röda växter som finns där?

Detta lilla hus tycker jag är så urgulligt. Här skulle jag kunna tänka mig att bo.

Sedan så åt vi middag vid halvsju som vanligt. Makaroner och stekt bratwurst åt vi. Jag tog vanlig ketschup på makaronerna med riven parmesan och på korven så blev det curryketschup med lite extra curry. Så himla gott.

Sedan så slutade kranen i köket att släppa ut vatten. Detta har vi råkat ut för en del gånger. När jag sedan satte på vattnet i kranen på toan så kom det också vatten ur kökskranen. Då så vet vi att det är microbrytaren i kranen som har lagt av. Blir att ta vatten ifrån kranen på toan tills vi får fixat kökskranen. Lite besvärligare med det funkar.

Sedan så blev det radiolyssning som vanligt. 1 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Blev överens

Idag är det 40 år sedan min yngste son kom till världen och det var en underbar dag som jag minns med stor glädje (men fan vad det gjorde ont). Han var en lugn och go kille som alltid har varit till stor glädje för mig. (Vilket bägge mina söner alltid har varit).

Men nu så är det i dag och vädret här är stabilt, molnfritt med stjärnklara kalla nätter och soliga och varma dagar. Var bara 9 plus i morse kändes lite kallt om benen eftersom jag envisas med att promenera i shorts på min morgonpromenad.

Gick samma vanliga runda idag. Kom förbi platsen där måsen störtdök i går och i dag så var den absolut stendöd och den hade lagt sig på sidan. Märkligt att inga djur hade käkat på den med den var helt orörd.

Efter en tur på stranden, där jag tittade ut över havet, så fortsatte jag hemåt.

Denna morgonpromenad är så lik dom andra som jag har gjort här och jag gilla dom.

Hemma igen så kollade jag på internet någon timme innan det var dags för kaffe och fralla. Flyttade sedan ut i solen och satt och läste. Lagom varmt i dag tyckte jag.

 

På eftermiddagsturen med Zacko så kom det vid ett tillfälle 2 stora hundar springande mot oss och dom skällde och gläfsade och viftade glatt på sina svansar. Men jag kände att nu ville jag bort därifrån. Men det ville inte Zacko till att börja med. Men när dom kom närmre så var vi helt överens så vi skyndade iväg bort därifrån.

Hemma igen så satte jag mig åter ute och läste. Zacko låg ibland under husbilen och ibland i mitt knä. Blev väl lite kallt under husbilen och lite varmt i mitt knä. Så skönt att skifta ibland tyckte han.

I kväll så panerade jag två tunna skivor kött som långsamt fick steka i smör. Blev väldigt goda och möra. Serverades med en klick vitlökssmör för att förhöjda smaken. Till det så åt vi tyska bratkartoffel. Blev en mycket god middag.

Som vanligt har jag lyssnat på radion i kväll och det har har varit trevligt. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Flyger nog inte mer

Jag vaknade lite mer än en halvtimme tidigare än vad jag brukar i morse. Var så täppt i näsan att det var lika bra att gå upp. Uret visade på halvåtta och solen höll på att klättra upp över hustaken och det var lite småkallt ute, 11 plus och svag vind. Utanför ställplatsen vid gräsmattan så mötte jag den svenska killen med hund som kom hit igår och han tyckte det kändes som vinter i dag. Och där stod jag med shorts och tyckte det var rätt så hyfsat varmt. Men så klart då gäller det inte att stå stilla utan då måste jag röra på mig och promenera i rätt så god fart.

 

Kvart över åtta så var denna städpatrull på väg för att se till att stadens trottoarer och gator är fria från skräp. Jag kan aldrig upphöra att förvånas över detta för det finns papperskorgar och soptunnor i stort sett överallt men ändå så slänger folk skräpet precis där dom står. Men så klart så blir det en del arbetstillfälle. Kanske är det något för vår regering att ta efter för detta är ju enklare arbeten som kan utföras av dom som är ”nyanlända” utan några större kunskaper. Vill bara påpeka att detta jobb som utförs är mycket viktigt för att vi ska få en bra miljö i det ”offentliga rummet”.

 

Vid den stora parkeringen vid det lite mindre köpcentret så hände det något lite obehagligt i dag. En mås störtade rakt ner bredvid Zacko och den sjönk ihop på marken. Jag hade ryggen emot så jag såg det inte men hörde det. Den såg ut till att skadat ena vingen och det ena benet låg i en märklig vinkel ut ifrån måskroppen. Zacko var så nyfiken och ville går fram och nosa på fågeln men det tyckte jag inte var lämpligt så det fick han inte göra.

Eftermiddagen blev som förväntat lugn. Men det bjöds på en trevlig pratstund när den svenske hundägaren gick förbi för att rasta sin hund. Det faller sig rätt så naturligt att stanna till och snacka en stund när man är på väg ut och sedan på väg in. Vi uppskattar alltid en trevlig pratstund!

Senare på eftermiddagen så kom det hit ytterliggare en svensk husbil. Dom åker med en Kabe och har en hund med sig, en Irish soft coated terrier, en dam som är rätt så gammal, något år äldre än Zacko. Men jag kan ju tala om att Zacko är väldigt intresserad av att få träffa henne.

”Förlorat ansikte” var spännande och bra. Många olika historier som flätas in i varandra till ett oväntat slut. Tror att det kommer en bok till med samma huvudpersoner och den ser jag framemot. Nu så blir det en historiks roman av Elisabet Nemert och den heter ”Röd måne”. Och det är 1600-talet med krig, svält, häxor och massor av skrock.

Blev en svamp och skinkomelett med gul lök, vitlök och lite riven ost i för den goda smakens skull till middag i kväll. Det smakade verkligen bra. Nu har jag börjat med att ha halva tallriken med sallad. Hade innan bara en tredjedel med sallad. Ser då fräscht ut.

Lyssnade som vanligt på radio i kväll och det var många trevliga program med bra musik och roliga samtal att lyssna på.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Ny upptäckt

Nu är nätter något kyliga med stjärnklart väder. Det var bara 13 plus i morse vid halvnio tiden när vi gick iväg på den vanliga morgonpromenaden. Eftersom det var molnfritt så blev det fort varmare i solen. När jag var vid stranden så stod jag en stund som vanligt och njöt av att titta ut över havet och lyssna på bruset när vågorna rullade upp över sandstranden. Det är ingen helgdag här utan en helt vanlig fredag.Vid Intermarché så hittade jag idag en servicestation för husbilar. Märkligt att jag inte har hittat den innan för vi har ju varit här en del gånger och jag går förbi här ofta. Här är det gratis att tömma grå/svartvatten samt fylla vatten. Hur kvaliteten är på vattnet vet jag inget om.

Varmt i solen idag också så det blev några härliga timmar utanför husbilen i solen.

Det händer några gånger i veckan att jag går förbi här, det ligger i närheten av Continente. Bakom murarna på många av husen så finns det väldigt många hundar och här blir man väldigt mycket utskälld. På ett ställe så räknade jag till minst 6 hundar. Det skälls i många olika tonlägen, ljusa bjäbbande och mörka skall. Men alla hundarna viftar glatt på sina korta eller långa svansar.

Blommar fint när solen lyser här. Mycket fin och trevlig plantering tycker jag.

På eftermiddagen kom det hit några fler husbilar varav en var svensk med ett släp efter sig och med i HBK dekalen framtill. Pratade en stund med killen som reser med sin lilla livliga hund. Det var roligt att träffa en trevlig landsman igen. Var rätt så länge sedan som vi pratade med någon från hemlandet.

För övrigt så var det en tysk husbil och en var ifrån England och den var stor samt hade en personbil bakom sig.

När jag lagade mat så lyssnade vi på höjdpunkterna från OS i Brasilien och det var riktigt roligt. Många fantastiska prestationer blev vi påminda om.

Kycklingben med kokt ris och Thaisås tycker vi är gott och det åt vi till middag i kväll.

Kvällen fortsatte med radiolyssning och det var ett program som var en hyllning till Ted Gärdestad, till hans musik, kärleken och livet. Det var mycket bra. Sedan så blev det som vanligt Karlavagnen och ikväll med Peter Wahlbeck. Handlar om vad som ska hända under det nya året 2017. Vi har inga planer för detta år utan det som händer det händer. 2 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Ställplatsbesök av hund

Morgonen var solig och molnfri och det var 13 plus. Blev den vanliga rundan (om det nu var ena eller andra hållet) och jag stod som vanligt en stund på stranden och tittade ut över havet och njöt av ljudet från vågorna som långsamt tar sig längre och längre upp på stranden. Den börjar bli smalare, högvatten på gång?

Vädret fortsatte att vara varm och skönt och eftermiddagen tillbringades utanför husbilen med en bra bok. Blev en lugn dag och det är lugna dagar jag gillar.

Det enda som hände var att det kom en gatuhund in på ställplatsen och sprang runt bland husbilarna, vi är tre här. Men den skulle så klart inte springa runt här så en personal tillbringande en stund med att få ut den. Så klart så kom den fram för att hälsa på Zacko och jag har sett denna hund en del gånger i närområdet. Som avslutning så kissade han på ett stolsben till en av våra utestolar. Hasse hällde omedelbart vatten där och en skvätt på hunden. Sedan så försvann den ut och lugnet lägrade sig åter över platsen.

Var synd att juniorerna förlorade hockeymatchen i natt men nu hoppas vi på att dom i alla fall kan vinna i kväll och komma hem med en medalj.

 

Tog en kvällspromenad med Zacko till havet vid klipporna omkring halvsextiden. Solen håller på att gå ner. Jag tycker mycket om att stå och titta ut över havet på detta ställe. Fortsatte sedan hemåt på några små trevliga gator medan mörkret föll snabbt.

Till middag i kväll så blev det en köttbit med champinjonsås och kokt potatis. Smakade som väntat rätt så bra.

Har under dagen följt trafikrapporterna från Sverige och det har ju varit fullkomligt kaos på många ställen. Mycket snö och blixthalka har det tydligen varit. Skönt att slippa detta kalla och snöiga elände. Finns ju en anledning till att vi befinner oss på sydligare breddgrader, vi avskyr snö och kyla.

I kväll var det inget Karlavagnen utan repriser från sommaren 2016. Mycket bra musik att lyssna på från sommarkvällar i Gränna Hamn med Peje Johansson som programledare. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Soligt i dag igen

Grått och mulet på morgonen, 14 plus. Kändes som regnrisk men efter en halvtimmes promenad började molnen spricka upp och solen tittade fram.  Blev genast varmare men det fortsatte att vara lite molnigt. Vinden var svag. Vid min koll av havet och stranden så såg jag att det är nu snart är dags för högvatten igen. Inga höga vågor men vid horisonten så syntes det en lätt höjning av vattennivån.

Finns många gatuhundar här som drar runt lite överallt och lägger sina bajshögar lite här och där. När vi kom fram till en rätt så trafikerad korsning så kom det 2 stora hundar med god fart springande förbi oss (dom brydde sig inte om Zacko). Dom sprang rakt ut i gatan och jag höll andan för nu trodde jag att något hemskt skulle inträffa. Det enda som hände var att bilarna stannade för att släppa förbi hundarna. Dom liksom ägde gatan (hundarana alltså). Sedan så kom hund nummer 3 som var lite halt och därför inte riktigt hängde med och han sprang också rakt ut i korsningen och återigen så stannade bilarna för att släppa fram honom. Dom andra två hundarna inväntade den något halte kompisen och sedan såg det ut som att dom hade ett litet snack tillsammans. I alla fall så pinkade alla på samma ställe. Jag stod en stund och tittade efter dom och sedan så fortsatte dom fram till en bro som går över till andra sidan och då försvann dom och jag kunde inte se dom längre.

Eftermiddagen blev rätt så solig och jag passade på att gå en lite längre promenad med Zacko.

Ena sidan gatan ser det ut så här och jag undrar varför där finns ett övergångsställe. Varför ska man gå över där? Kanske ett projekt som har avstannat.

Så här ser det ut på andra sidan gatan, hyfsat snygga hus, eller hur?

Sen så satt jag ute i solen och njöt i värmen. Läste klart ”Står dig ingen åter” och den var bra. Högt tempo, oväntade överraskande vändningar och ett slut som kräver en fortsättning som jag blir nyfiken på. Så nu forsätter jag på tredje boken av Anna Karolina som heter ”Förlorat ansikte” och början var verkligen obehaglig. En syra attack på en ung kvinna.

I kväll så tänkte jag servera en spansk potatisomelett och sökte på nätet efter recept.

http://www.ica.se/recept/tortilla-de-patata-352894/

Detta valde jag. Mycket enkelt att tillaga. Serverades med bacon och lingonsylt och det blev väldigt gott tyckte vi.

I kväll så lyssnar jag som vanligt på Karlavagnen och det är en favorit, Christian Olsson som är värd i kväll. Kvällens ämne är vad som är bra med internet! Och det finns så mycket som är bra med internet.

Facebook, så bra att hålla kontakt med familj och vänner.  Men att också kunna läsa lokaltidningarna och följa nyheterna som man är intresserad av. Oavsett var någonstans i Sverige eller i världen man vill få nyheterna ifrån.

Internet har gjort världen mindre!!0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Ingen sol men ändå rätt hyfsat väder

Det blev vinst till Sverige och inget regn när vi gick ut. Bra slut på kvällen.

Temperaturen steg under natten och när jag var uppe vi femtiden (för det som äldre brukar göra vid den tiden, dricka lite vatten alltså) så var det 23 plus inne och 15 plus ute. Stängde av fläkten för det var alldeles för varmt. Vill helst ha det omkring 17 plus när vi sover. Gick sen och la mig igen och somnade omedelbart om.

Morgonen var mulen och det var mycket hög luftfuktighet som emellanåt övergick till lite lätt regn. Det var lite småblåsigt också men rätt så varmt, 15 plus. Vi blev knappast våta för om det kom en liten skur så blev vi snabbt torra igen i vinden.

Tog en sväng till havet på eftermiddagen. Ingen sol men inget regn heller och rätt så varmt.

Måsen poserade en mycket kort stund och flög sedan vidare.

Finns gott om olika bostadsområde här i närområdet och alla är väldigt olika.

Vädret var mulet och lite småblåsigt så det var skönt att sitta inne i husbilen även i dag. Det blev mycket tid vid datorn och läsning i dag också. Passade på att låna 4 böcker från biblioteket. Blev lite blandat. Får låna 2 böcker var sjunde dag men jag har 2 lånekort (ett är mitt och ett är Hasses och det använder han aldrig). Böckerna är tillgängliga i 28 dagar. Laddar nu upp lite läsning för att ha om vi om någon vecka inte skulle ha så bra uppkoppling och el. Min läsplatta har så bra batteri och den klarar sig utan laddning i ca 200 timmar. Blir många timmars läsning.

I kväll så blev det köttfärsbiffar som var färdigformade. Kryddade dom lätt med salt och peppar och stekte dom. Serverades med en stek brödskiva med smältost och ett stekt ägg. Lite goda tillbehör serverades till och det smakade bra.

Var sedan dags för att ta ut Zacko på sista kisseturen och sen ska jag fortsätta att lyssna på Karlavagnen. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Väder med O framför

Började blåsa friskt under natten och husbilen gungade lätt när det kom kraftiga vindbyar. Blåste fortsatte och morgonen var helmulen med risk för regn. Zacko fick på sig sitt regnplagg. Det var 13 plus och blev inte varmare under dagen.

Kom inget regn men det blåste mycket och jag tycker att blåsten är jättejobbig.Nere på stranden så yrde sanden omkring och la sig som en hinna i ansiktet. När jag slickade mig om läpparna fick jag sand i munnen som knastrade mellantänderna.  Inga höga vågor trots att det blåste mycket.

Vid elvatiden så började det regna och det fortsatte utan uppehåll i flera timmar.Vid tvåtiden så var det dags för en kissetur med Zacko och det var inte med någon större förtjusning som vi gick ut i blåsten och regnet. Det låter värre än vad det är i husbilen när regnet plaskar på taket men det var fullt tillräckligt ute för att vi skulle bli rätt så våta. Blev en rätt så kort tur och det var skönt att komma in i värmen i husbilen efter ca 20 minuter ute.

Det är i alla fall skönt att ha el så vi kan sitta med dator och belysning hur mycket som helst utan att fundera på hur mycket batteri det finns kvar. Och för att inte tala om hur mycket gasol det skulle gå åt för att värma upp husbilen när det är så kallt. Nä, vi har det bra här när vädret är dåligt och även annars.

Blev sedan uppehåll senare mot kvällen. Passade på att ta ut Zacko vid halvsextiden och såg då hur en massa svart moln var på väg hit. Höll mig inte så långt hemifrån ifall det skulle braka loss. Enligt väderprognosen så skulle det bli åska i kväll men det blev det inte. Men mer regn blev det.

Hade bestämt oss för att käka pizza i kväll. Hasse gick vid sextiden till receptionen och beställde pizza till oss. Efter en halvtimme så kom budet med vår mat, så bekvämt. Smakade lika gott som vanligt.

Ikväll så lyssnar vi på radion (som vanligt) och kväll så var det hockey och Juniorerna som spelade. Undrar hur det slutar men alla experter verkar tro att det ska bli vinst till Sverige. 

Hoppas nu på regnuppehåll i kväll när det är dags för sista kisseturen med Zacko. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2017 januari
Första dagen på det nya året

Jag var vaken till rätt så sent i gårkväll och nyårsafton övergick till nyårsdagen. Hörde lite raketer på avstånd vid tolvslaget men såg inget fyrverkeri på himlen. Här har det inte varit någon som har gått runt och fyrat av raketer och smällare mot folk, kanske har föräldrar mer kontroll över sina barn där vi befinner oss.

Natten var sval och det var morgonen också. Temperaturen sjönk till 9 plus och det var det på morgonen också så det blev långa vindbrallor. Mulet var det med så det blev inte så mycket varmare heller. Jag har också en nedre gräns när det gäller att gå i shorts och här gick den i dag.

Gick förbi gratisparkeringen och där var mellan 50 och 60 husbilar och dom stod trångt på vissa ställen.

I dag så var det väldigt lugnt och allt var stängt. Ett kafé hade faktiskt öppet men det enda man kunde köpa där var kaffe och inget bröd. Blev inget färskt bröd till kaffet i dag utan jag gjorde mig en varm macka med skinka, ost, tomat och rödlök och det var hur gott som helst.

Sedan så var det dags för att plocka fram nya almanackan för år 2017 och ta bort den gamla. Vi har den hängande på toalettdörrens utsida och där bockar vi av dagarna som går samt när vi tömmer toatanken. Om vi inte gjorde det så skulle vi inte veta vilken dag det är. Men så klart skulle vi veta det, både telefon, platta och dator håller reda på detta åt oss men det känns bra att titta på en sån där gammaldags almanacka ändå. Dessutom så har den fina bilder. Jaha, det finns ju också på datorn!

Plockade även fram min nya dagbok som Hasse köpte till mig i Tyskland. En helt ny och oskriven dagbok som jag ska fylla med händelser under året som nu ligger framför mig. Ja, jag skriver faktiskt på papper med blyertspenna där jag kan sudda bort med suddgummi för att rätta till det som jag tycker har blivit lite fel. Sedan så för jag över det till ett Word dokument för att sedan kopiera och lägga det på bloggen. Skriver nog lite mer i dagboken än vad jag lägger ut på bloggen.

Läste klart ”Stulen babian” och den var bra och rätt så obehaglig också. Det var full ös genom alla sidor och tempot var högt. Nu blir det nästa bok av Anna Karolina och den heter ”Står dig ingen åter”. Hemsk inledning som var drogrelaterad.

I dag så saknade jag timmarna att sitta utanför husbilen i värmen. Det blev inte mer än omkring 14 plus i dag när molnen hade parkerat sig framför solen. Lite för svalt att sitta ute.

Mycket tomt här när Zacko och jag tog en eftermiddagspromenad. Det brukar vara en hel del trafik här och en del folk som sitter på kaféerna som i dag hade stängt. Zacko gillar att gå här för på gräsmattorna finns det mycket gott för honom att lukta på. Många hundar passerar här dagligen och lämnar sina spår.

Skulle velat äta pizza i kväll men receptionen där vi brukar beställa var stängd i dag. Det blev i stället portugisiskt färsk stekt fläsk med löksås och kokt potatis. Smakade bra.

Vad gjorde jag i kväll? Lyssnade på radio så klart och på söndagar så är det många trevliga program. Vid nio (lokal tid) så börjar ett av mina favoritprogram och det är med underbara Stina Wollter. Hennes samtal med en gäst är något som jag verkligen gillar.

Tack för vänliga kommentarer och jag hoppas verkligen att vi ses i Spanien. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Sista dagen på året

Sista dagen i år började med en solig morgon. Det var lite svalt, 11 plus och en svag något sval vind.


Det var rätt så många husbilar på gratisparkeringen.

 

Senare på dagen var det varmt och vi passade på att sitta ute i värmen. Sämre väder är på gång.


När solen hade försvunnit utanför husbilen så tog Zacko och jag en promenad. Började med att gå till havet som var ovanligt lugnt, nästa inga vågor alls. Däremot så var det ovanligt mycket trafik på vägen. Var väl många som skulle handa inför nyårsafton. Ligger två stormarknader där, den ena är Continente och den andra är Inter Marche. Är bara någon km mellan dom. På Lidls parkering var det nästa helt fullt med parkerade bilar.


Gick sen runt och strosa på dom smala gatorna.


Här håller hunden utsikt över sina gator och skäller på allt som rör sig.

 

Vi firar inte nyårsafton på något speciellt sätt utan det är mer som en vanlig kväll. Dessutom så är vi inga ”oxfilé eller hummer” folk så blev det helstekt rödvinsbräserad fläskfilé med en vitlöksdoftande potatisgratäng. Det smakade jättegott. Sedan så händer det inte så mycket utan är som vanligt.

 

Så var året 2016 slut och det har som helhet varit ett bra år framförallt för att jag blev friskförklarad.


 

Önskar alla ett riktigt Gott Nytt År. 1 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
En del av en uteplats

Det var lite småblåsig och svalt i morse och vinden kändes lite kall. Det var 11 plus men solen lyste ifrån en klarblå himmel och den värmde så gott. Gick den vanliga rundan i dag också.

Här ville Zacko avvika från den. Han hade försökt att få oss att gå upp för trappan här men dit ville inte jag. Gilla inte höga trappor! Brukar vara så att har man tagit sig upp så måste man ta sig ner. Nu så har han hittat något annat som luktar intressant. Vi fortsatte sedan på den väg som vi brukar gå på.

 

Lite senare så blev det ett besök på stranden och nu var stranden fortfarande väldigt jättebred. Ljudet från vågorna är nu inte så högt utan mer som ett milt brusande.

 

Lite senare på dagen så blev det vindstilla och det blev väldigt varmt och det var så skönt att sitta ute i värmen och lästa ett par timmar.

 

När Zacko och jag gick en promenad på eftermiddagen så kom vi som vanligt förbi detta hus.

 

Det finns en hel del förfallna trädgårdar här omkring och detta är en av dom.


Men jag tycker faktiskt att det ser fint ut här. Med lite fantasi så kan man föreställa sig hur vackert det har varit här en gång för länge sedan. För övrigt så ligger skönheten i betraktarens ögon.

 

Det blev en bit av griskött till middag i kväll och den var av blandad kvalitet. En del var mycket segt och andra bitar var möra och goda. Gjorde en god kantarellsås (av kantarellerna som vi köpte torkade i Ludvika i somras) med lite rödlök i som serverades med en kokt potatis. Var jättegott.

 

Så klart så lyssnade vi på radion även i dag och i kväll. Som sagt den står på jämt. 1 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Kustbilder

Inget att säga om vädret som var strålande i dag också som det har varit nu ett tag. Kylig natt och morgon och varm dag. Hur bra som helst.  Vid dagens besök på stranden så var det mycket lågt vattenstånd och stranden var jättebred.

Här växer och blommar det verkligen fint. Är vid en husvägg som har mycket sol en stor del av dagen.

 

Hasse tog en lång cykeltur längs med kusten och hade med sig kameran och det blev några bilder.
Bilderna får tala för sig själv.


Dagen lunkade på. Zacko och jag tog får vanliga eftermiddagspromenad som nu har börjat bli lite längre. Skönt att röra på sig. Lätt att jag blir sittande för länge och bara läser.

 

Hasse satt sen och tittade på en reklamkarta över Peniche. Då får han syn på en annons av många. Han hade hittat ett ställe som hade kebab och hette Duner Kebab. Fina bilder med Dönerkebab och lite annat. Så sugna vi blev. Det skulle vi ha till middag i kväll. Nu var det så att klockan bara var halvfem men Hasse tog sin cykel och for iväg för att hämta det. Det blev två Dönerkebab och en pommes. Och när han kom tillbaka ca en halvtimme senare så åt vi direkt. Smakade verkligen jättegott. Mycket kött och sallad i dom tunna goda och krispiga bröden.

 

Men sen så blev resten av dagen ”konstig”. Det blev liksom fel att äta så tidigt. Satt där proppmätt och mådde nästan lite illa. Hade fått så kallad ”tomtemage” och det blev en Samarin vilket brukar hjälpa rätt snabbt och det gjorde i dag också.

 

Men det var hur som helst skönt att slippa laga mat. Det är nog bäst att hålla på middagstiden på kvällen i fortsättningen. Fram emot åttatiden så mådde jag bra igen.

 

Läste i Borås Tidning att ungdomar på Hässleholmen avfyrar raketer mot barn och även mot folk, hundar och hus. Dom som gör det lär visst vara under arton år och då kan man ju fundera på hur dom har fått tag på fyrverkeripjäser. Vad jag vet måste man vara arton år för att få köpa sådant. Är det möjligen föräldrar som handlar detta till sina barn?

 

Jag tycker att det är fint att titta på fyrverkeri men det ska då vara under organiserade former. Och vi har den stora lyckan att ha en hund som inte bryr sig ett dugg.

 

Behöver väl knappast skriva att jag lyssnade på radion och så klart Karlavagnen på kvällen. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Kvällssol

Efter en kall och klar natt så grydde morgonen med underbart blå himmel och sol. Vid åttatiden så var det bara 12 plus men som vanligt så blev det snabbt varmare i solen. Jaha,så skriver jag varje morgon nu men så är det.

 

Gäller att ta vara på dessa underbart soliga dagar, dom tar väl snart slut. Är nu faktiskt vinter här. Men vi satt ute i solen i flera timmar i dag också på eftermiddagen.

 

Läste klart ”Man kan inte dö två gånger?” och jag tyckte att den var så bra. Märklig historia och brott som blev löst på ett intressant sätt. Och vad gjorde egentligen Bäckström?Mannen med supersalamin! Det kan man ju bara fundera över?

 

Sedan så började jag på ”Stöld av babian”. Författaren heter Anna Karolina och hon skriver ”hårdkokta”  polisdeckare.

 http://annakarolina.nu/index.php/start

 Länk till hennes hemsida.Lite bilder i från stranden vid klipporna. 

Så fint solen lyser över husen.

  

I kväll lyssnar vi på Karlavagnen och det handlar om fattiga pensionärer. Och detta är så illa eller hur?.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Nytt utseende

I dag så blåste det lite på morgonen och det var bara 10 plus så det kändes lite kyligt mot mina bara ben. Jag envisas ju med att promenera i shorts på min morgonrunda. Men eftersom solen lyste från en klarblå och helt molnfri himmel så blev det ju snabbt varmare.

 

Strax efter tolv så var det dags för mig att flytta ut och sitta och njuta i solen. Nu var det verkligen varmt, tror det var över 25 plus i solen. Bara så härligt.

 

Tiden gick verkligen fort även i dag (vilket den gör alla dagar enligt mig). Den gör ju det speciellt när jag läser en bra bok vilket jag gör nu (läser inga tråkiga böcker, varför skulle jag göra det?).

 

Trodde det nu skulle vara slut på julmusiken i P4 men så är det tyvärr inte. Julen är ju slut så varför ska dom då fortsätta med denna musik. Det är ju egentligen inte så mycket men det lilla är enligt mig för mycket.

 

Verkar som orkanen Urd inte ställde till det så mycket som det hade befarats och det var ju positivt. Men blåsigt har det varit i södra delen av Sverige efter vad vi har förstått.

 

Spagetti med en vitlöksdoftande pastasås med fläskfilé åt vi till middag i kväll. Visste egentligen inte om det var fläskfilé i påsen som jag tog fram från frysen, kunde vara i stort sett vad som helst men det var fläskfilé. Ska väl ha tur ibland!

 

Lyssnar så klart på radio som vanligt och Karlavagnen i kväll med Christian Olsson som absolut är en av våra favoriter. Handlar om stormar som man minns och det finns det ju en del av. Kul att lyssna på!

 

Tänker nu ändra utseende på min blogg och så här ser den ut i dag. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Måndag och vanlig dag här

Vi har stabilt och vackert väder här för närvarande. Det innebär sol och molnfri klarblå himmel, 12 plus på morgonen innan solen har börjat värma upp luften. I stort sett ingen vind. Så härligt vinterväder.

 

Efter den vanliga morgonpromenaden så var det dags för fika efter lite fixande av diverse grejor på förmiddagen.

 

Sedan så kändes det som att någon stal några timmar från mig för tiden gick ju bara så fort. Klockan hade plötsligt blivit halvtvå och det var dags för mig och Zacko att ta en liten promenad.

 

 

Här är jag lite ovanför med utsikt över stan och här ser vi över till det höga hus som man kan se nästan var man än befinner sig.

Här blommar det vackert gult i solen.

 

Nu är det så här att alla dom lösspringande hundar som finns här har slutat att springa fram för att kolla in Zacko. När dom får syn på honom så höjer dom huvudet och liksom nosar i luften och konstatera att den typen har jag hälsat på innan och nu är han rätt så ointressant. Gammal kompis typ. Rätt så skönt tycker jag men det tycker inte Zacko.

 

I kväll så lyssnar och ser vi med stort intresse på orkanens Urd framfart. Vi är väldigt glada för att vi inte är i Sverige just nu.  Det brukar bli stor förödelse när en orkan drar fram. Har hört att broar har blivit avstängda, färjor, flyg  och tågtrafik blivit inställda och mycket mer i förebyggande syfte. Vi följer detta under kvällen på internet och nyhetssidorna.

 

Tänker på alla er som troligtvis kommer att bli drabbade av strömavbrott och andra besvärligheter.


I kväll blev det till middag lite rester. Det blev Jansson och köttbullar med lite stekt potatis. Smakade faktiskt rätt så bra. Jag vill gärna att all mat ska bli uppäten, avskyr att slänga mat.

 

Som vanligt så lyssnade jag på radio i kväll och det var Karlavagnen och det var som vanligt trevligt att lyssna på. Men det var i kväll mycket på finska och med så klart översättning till svenska. Gillar detta program. Vidgar vyerna. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Juldagen och söndag

Det var mycket lugnt här denna soliga söndag som också är juldagen. Klarblå molnfri himmel, 12 plus och i stort sett vindstilla. Vi gick den vanliga runda och i dag så var verkligen i stort sett allt stängt. Det enda som var öppet var kyrkan och affären som säljer tidningar som ligger på andra sidan gatan från kyrkan. Kanske var det några som gick dit efter kyrkobesöket för att köpa en tidning.

 

Havet bryr sig inte om helgdagar och vågorna gör det som dom alltid gör oavsett vilken dag det är. Men det finns ju andra saker som styr havet, stormar, månen (tidvattnet) och troligtvis en del annat som jag inte har en aning om. En stund vid havet varje morgon tycker jag om.

 

På vår morgonpromenad så mötte vi inte många människor, det var bara tre faktiskt. Ändå så gick vi lite senare i dag för vi hade sovmorgon eftersom vi satt uppe lite längre i gårkväll.

 

Dagen fortsatte med att vara solig och varm och så klart så satte jag mig ute i värmen och läste. Tror jag slumrade till lite ibland som vanligt. Det är ju bara så skönt.

 

Alltså otroligt lugnt här och inte ett kafé har öppet konstaterad jag på eftermiddagsturen med Zacko. Inte mycket folk ute heller, dom firar väl juldagen med släkt och vänner.

 

På en lite tidig kvällstur så tog jag med kameran.

En del av min promenadväg nu i skenet ifrån kvällssolen.


Här är kyrkan som är vackert belyst av solen som håller på att gå ner. I huset som syns på andra sidan så ligger den lilla affären som säljer tidningar och magasin. Både kyrkan och affären var stängd på kvällen.

 

Stekte lite fisk med räkor till middag i kväll och det blev bara sallad med tomater till det. Smakade bra och det var skönt med lite lätt mat i kväll.

 

Radion var på som vanligt och det var en del julmusik som spelades som jag tyckte var så trist. Men det varade bara en halvtimme. Sedan så kom i afton dans och det var väldigt mycket ”Lasse Stefanz” som jag faktiskt gillar fast jag inte tycker om dansbandsmusik. Men dom är ju faktiskt lite speciella, tycker jag. Speciellt deras sångare Olle Jönsson med sin alldeles egen fantastiskt mysiga röst.

 

Men sedan så var det ju Stina Wollter och det var ju ett bra program som vanligt.

 

I morgon så är det vanlig vardag här och då är allt öppet igen. Här är det ingen långhelg. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Lördag och julafton

Så var det då julafton och lördag i dag. Här märktes ingen skillnad för här är det en vanlig lördag. Någon julstämning finns alltså inte men om julstämning är det samma som stress så kan jag klara mig utan den. Här är det i alla fall lördagslugnt och helt stressbefriat vilket passar mig utmärkt.

Vädret denna morgon var soligt och himlen helt molnfri. Temperaturen var 13 plus och steg rätt snabbt i solen. Vinden var svag till obefintlig.

Efter jag hade fikat så var klockan omkring tolv och det var dags att flytta ut i solen några timmar. På eftermiddagen så kom en av ägarna till ställplatsen och överlämnade en liten julgåva till oss.

Den bestod av några läckra bakverk, några var portugisiska och några brasilianska förklarade han. Dom var mycket söta men rätt så goda.

Strax innan fem så var det dags att gå ner till djuraffären för att lämna in Zacko för julbad och frisering.

Tar bara några minuter att gå hit. När vi kom in i bad/trimmet så ville han ut igen bara så fort. Han har ju bra minne och badad ville han inte bli. Lyfte sedan upp honom på trimbordet och förklarade hur jag ville ha honom klippt och så lämnade vi honom där och gick hem. Skulle ta ca en och en halv timme så vi kunde hämta honom omkring kvart över 6. Så tomt det var att gå hem utan Zacko.

Och så tomt det var i husbilen utan honom. Satte mig och läste och tiden gick rätt så fort tills det var dags att gå dit för att hämta honom. Var lite tidig så jag fick vänta 10 minuter. Gick runt och tittade på fåglarna, fiskarna, en liten urgullig kattunge i en bur och en liten hund som låg och sov i sin korg i en annan bur. Så är det här.

Han var rätt så stressad när han fick stå kvar några sekunder på bordet när jag tog en bild av honom och inte kom fram med en gång. Men oj vad lycklig han blev över att jag hade hittat honom igen. Bad och klippning kostade 30 € och det är alltså väldigt billigt för oss från Sverige där vi brukar betala 750: -.

Jag var verkligen nöjd med resultatet och han luktar verkligen gott. Ser på bilden att jag nu har fått en tvåfärgad pudel. Pälsen är rätt så brun på vissa ställen. Kanske har han legat ute i solen för mycket?

När jag kom tillbaka till ställplatsen vid halvsju så hade dom stängt för in/utfarten och även receptionen var stängd. Dom kanske ville hålla kväll lite tidigare i dag. Inga problem med koden så jag kom ju in utan problem.

Nu var det dags för en liten jultallrik och det smakade lika gott som i går. Och ett lite sött bakverk smakade faktiskt jättegott sedan.

Lyssnade som vanligt på radion och det var Jukeboxen med Jerry Williams som värd. Så mycket bra musik det spelades. Kvällen fortsatte sedan som en vanlig lördagskväll och jag saknar inte julen ett enda dugg.

I morgon så är det juldagen här och då är det mesta stängt. Tjejen i djuraffären berättade för mig att dom börjar fira vid midnatt med att gå till kyrkan och midnattsmässa. Sedan i morgon så samlas man med sina familjer mitt på dagen för att fira juldagen tillsammans. Och vad jag förstod så pågick detta hela dagen till långt in på kvällen. Mycket mat och trevlig samvaro var tydligen det som gällde och med familj så menas alla från dom mycket gamla till dom mycket unga.

I Sverige är det ett problem med många som är ensamma under julen och dom har inte valt det själv. Har man själv valt att vara ensam så är det en helt annan sak.

Maten på många äldreboende är under all kritik, finns dom som inte ens får en liten jultallrik på julafton. Finns även dom som bor på boende för dementa som inte får tillräckligt med näringsrik mat. Visst är detta en skam för ett land som Sverige!!

Jag menar inte att anhöriga ska ta hand om sina äldre och dementa för det är väldigt tungt men visst ska dom som bor på serviceboende få bra, god och näringsrik mat. Det är ju inte gratis att bo där.

Men vad som har glatt mig idag är, när jag har hört på radion, om alla dessa människor som har samlat in julklappar för att dela ut till behövande. Många har lagat mat för att gå och dela ut till behövande på stan. Detta i samarbete med Frälsningsarmén och Röda Korset samt några andra lokala organisationer. Finns många hemlösa som blir glada för detta. Underbart med människor som bryr sig.

Kanske skulle man bry sig lite mer över hela året och inte bara när det är jul? Men bättre då än inte alls!1 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Lillejulafton

Helmulen och grå morgon, svag vind och 15 plus. Kändes lite småkallt nere på stranden.

Det såg gråare ut i verkligen än vad det gör på bilden. Men det var vita gäss på topparna i dag också.

Förmiddagen gick som vanligt fort och vid halv två så tog Zacko och jag en promenad som vanligt. Nu lyste solen ifrån en klarblå himmel och vi gick till stranden vid klipporna.

Nu var havet härligt blått när himlen var blå. Men vågorna var fortfarande höga med skummande toppar. Var en del varmare nu trots att det blåste lite från havet.

Satte mig sedan ute en stund i solen och läste. Avslutade ”Huset vid sjön”, vilken bra bok. Efter hand som berättelserna fortskred genom många olika år så kom helheten fram och slutet var så bra. Fina miljöskildringar, kärlek och passion, ett barn som försvann, spännande nutid och mycket mer. Kommer helt klart att läsa fler böcker av Kate Morton. Kommer sen att läsa ”Kan man dö två gånger” av Leif GW Persson och jag gillar hans böcker.

Senare på eftermiddagen så gjorde jag en Jansson på spisen i mitt halvrunda järn. Det doftade så gott att vi bestämde oss för att äta ett litet julbord i kväll.  Även för att vi i morgon ska gå med Zacko klockan 5 för att han ska badas och klippas. Det är ju en vanlig lördag här i morgon. Blir en väldigt annorlunda julafton men vad gör det.

Så till mat i kväll så blev det lite skinka (tyvärr ingen svensk julskinka vilket vi saknar) Jansson så klart, köttbullar, rökt lax, kokt ägg, sill, grönpepparpaté och lite räkor. Det smakade så gott. Och så mätta vi blev. 

Det blir en repris i morgon när vi kommer hem efter Zacko har blivit julfin. Men då är det bara att plocka fram och värma det som ska vara varmt. 

I kväll så lyssnar vi på ”Uppesittarkväll” med Morgan Larsson och Viveca Lärn samt lite gäster som är hos dom. Är så trevligt. 

Önskar er alla en riktigt God och Glad Jul. 


0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Julköttbullar

Lite småmolnigt på morgonen men solen jobbade på att skingra dom. Det lyckades den med en stund också. Temperaturen låg på omkring 15 plus och det var ingen vind. Ner vid havet var vågorna höga med vita skummande toppar även i dag.

Men sedan så tog molnen över och skymde solen. Då bestämde jag mig för att det var dags att göra årets julköttbullar. Jag vill ha blandfärs till mina köttbullar och vill ha färsen finmald. Men det är ett litet problem här för på Continente så maler dom fläskköttet i en kvarn och oxköttet i en annan kvar. Vill dessutom ha malt det två gånger för annars blir det för grovmalet. Men egentligen så gör det inget för jag blandar ju sedan ihop det med bröd, mjölk, grädde, lök, kryddor och ägg. Satte den färdiga smeten i kylskåpet för det var fikadags.

Sedan så var det dags för att rulla dom och eftersom dom ska vara rätt så små så tog det lite tid. Att sedan steka dom tog inte så lång tid. La dom i en glasskål för att dom skulle svalna. Smakade så klart på dom och dom var jättegoda. Även Zacko fick smaka lite.

Sedan så stod han i köket och försökte titta ner några fler köttbullar vilket inte lyckades.

Sedan så tog Zacko och jag en promenad.

En ros är alltid en ros även om bladen är vissna.

Sedan så var det kontraster igen och på samma gata.

Detta hus är ju hyfsat fint och bebott.

Bredvid, med en smal gata emellan ligger detta och här bor i alla fall ingen.

Vädret var rätt så skönt och solen tittade fram lite ibland så jag satte mig ute ett par timmar på eftermiddagen. Med tröja på!

Ville inte stå mer bakom spisen i dag så Hasse tog sin cykel och körde till Asia och hämtade sushi till oss. Det var gott men tyvärr så hade riset lite väl många korn som var lite för hårda.

Lite trötta på julmusik så blev det SVT Play i kväll och vi kollade på Vem som vet mest. Trevligt som vanligt men det var vinnarveckan och vi tyckte det var svåra frågor. Sen blev det Veckan brott som vi brukar titta på ibland.

Ska sedan lyssna på Karlavagnen som börjar lite senare i kväll och ska handla om hundar. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Kontraster

Även denna morgon var solig och lite svalt efter en rätt så kylig natt. Det var 13 plus strax efter åtta när jag gick ut med Zacko. Men det ökade i solen men fortsatt svalt i skuggan. Vinden var svag men ökade något nere vid stranden.

Vid ettiden så tyckte Zacko det var dags för en promenad, lite tidigt men han fick som han ville. Blev en runda i närområdet.

Här ser det mycket trevligt ut, fina och välskötta hus med välansade gräsmattor och trottoarer.

Runt ”hörnet” så ser det helt annorlunda ut. Här är det förfallet och vanskött. Stora kontraster inom närområdet.

När vi hade kommit hem så fick Zacko en aktiveringsleksak som han gillar. Sedan så gick han in och åt lite ”kulor”. Men sedan så ville han ha en leksak så det fick han, en pipleksak. Han tuggade så ivrigt på den att jag misstänkte att han ville ha något hårdare att tugga på. Hasse hittade ett gammalt tuggben i ett skåp som han gav till Zacko. Det var en bit av något som han hade lämnat tidigare (för rätt så länge sedan). Med stor förtjusning och energi satte han nöjt igång med att gnaga och tugga på denna ”tuggis”. Tog nog nästan en timme innan han var klar med detta. Då gick han in och drack vatten och sen så somnade han på sin dyna utanför husbilen.

Det var sol och varmt ända fram tills vid halvfyratiden då det kom hit lite moln. En kvart senare så hade det blivit rätt så mycket svalare och det blev dags att flytta in.

Det var sedan dags för att uppdatera Sygic, min navigator i plattan. Tog rätt så lång tid och då är det bra att el och uppkoppling ingår i ställplatspriset.  

Kotletter i gräddsås med kokt potatis åt vi till middag i kväll. Kotletterna var möra och fina och såsen jättegod och potatisen var också god.

Sedan så lyssnade vi på radion som vanligt. Karlavagnen i kväll handlar om en vit jul, nu alltså om man för barnens skull ska ha en alkoholfri jul eller i alla fall minska alkoholintaget. Det tycker jag att man ska gör (minska alltså). Julen är för barnen (som det ser ut i dag) och dom ska få växa upp med fina minnen av jularna i sin barndom. Men visst kan det få bli ett glas glögg och en öl och en nubbe till sillen.

Men hur ska alkoholister och andra som är beroende av droger, som har barn, avstå från detta för att det är jul? Deras barn växer ju upp med sina missbrukande föräldrar som är drogade jämt. Det är så ledsamt tycker jag. 2 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Se upp, titta ner!!

Kyliga kvällar, kalla nätter och morgnar och soliga varma dagar är det nu här. Härligt att kunna vara ute nästan hela dagen.

I dag så var stranden ännu smalare och vågorna rullade in över stranden med skummande vita toppar. Även längre ut så var det vita gäss på vågorna. Och ljudet, bara så underbart.

Hemma igen så fortsatte dagen ungefär som föregående dag förutom att jag tvättade en massa jeans i dag. Var några nya och dom vill jag helst tvätta med liknande färger. Dom kan ibland fälla färg rätt så mycket. Men för övrigt så är det ju vanligt vardagsliv som lever här fast vi gör det i husbilen.

Något som inte är ovanligt här är att en bil stannar för att prata med någon mitt ute i gatan. Här börjar samtalet avslutas för det kommer en bil körande som började signalera att den ville fram.

Här i närheten så finns det en liten gräsmatta utanför ett hus där Zacko gärna vill stanna en stund och nosa och kanske släppa några droppar. Någon gång så har dörren öppnats och en ilsken dam har kommit ut och ropat något på portugisiska och jag har ropar tillbaka på svenska. Vi gillar inte varandra. Undrar om hon rusar ut och gormar på dom lösspringande hundarna som lägger högar på hennes gräsmatta.

I dag så var det hon som stod på gatan och snackade vid bilen och när vi stannade vid gräsmattan så kom hon farande vilt ropande. Jag bara virrade på huvudet och gick därifrån. Vad annat att göra.

På tal om det där med högar efter hundar så gäller det alltid att titta ner när man promenerar här. Finns den hel del bajshögar efter hundar som ligger lite här och där på trottoarerna.

Potatismos med stek korv och lite goda tillbehör blev vi mätta av i kväll och det smakade bra.

Vi kollade sedan på SVT Play och ett program som handlade om Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Mycket intressant. Det var dom som skapade Martin Beck och sedan också Gunvald Larsson. Deras kriminalromaner var nyskapande i slutet av 60-talet och mycket bra. Har blivit många bra filmer också.

Sedan så övergick vi till att lyssna på radio och Karlavagnen.

I går kväll så hände det i Berlin att en tung lastbil körde rakt in i en folkmassa på en julmarknad och en massa människor dog och ännu fler skadades. I kväll så tog sig IS på dådet vilket inte var förvånande. Nu gäller det att undvika folksamlingar och marknader. Men det vill vi väl egentligen inte för dom ska inte förstöra mer för oss som vill ha och uppskattar ett fritt liv i trygghet. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Sol i dag igen

Nu är det ordning på vädret igen. Inga moln på himlen så solskenet flödar värmande ner över oss. Något sval morgon med bara 12 plus och en något sval vind.

Blev den vanliga rundan i dag och havet har börjat komma långt upp på stranden som har blivit smalare. Även vattendraget genom stan hade högre vattennivå. Det där med ebb och flod har något med månen att göra har jag lärt mig men inte riktigt lagt alla detaljer på minnet.

 

Strax efter tolv så satte mig utanför husbilen i den härligt varma solen och läste. Zacko ville så gärna ligga i mitt knä men det tog inte så lång stund förrän det blev för varmt för honom och han vill ner. Satte ner honom och han försvann in under husbilen där det var en hel del svalare.

 

Blir ju inte så många timmar ute i solen för vid fyra-halvfem så blir det snabbt svalare när solen sjunker ner bakom husen. Men jag är så glad för dom timmar i solen som det bjuds på här.

 

Vid femtiden i dag så gick jag och Zacko ner till Zooaffären på hörnan ca tio minuters långsam promenad ifrån ställplatsen. Skulle beställa en tid för Zacko för bad och klippning. Ville ha en tid innan jul sa jag till den storvuxna mannen med förkläde bakom disken. Han tog fram sin bokningskalender och visade mig en tid på lördagen den 24 december klockan 17.00. Men då protesterade jag och sa att då är det ju jul. Nej, sa han, jul är det på söndagen den 25 december. Jag fick ju ge mig för vi är ju i Portugal och vår heliga julafton är helt betydelselös här. Här är det som en vanlig lördag.

 

Men hur som helst så skulle vi ju äta något i kväll och det blev en äggstanning med purjolök och bacon med tomater i tunna skivor på toppen. Smakade verkligen jättegott och blev lite över att äta kallt i morgon när man känner sig sugen på något.

 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrivet av: wse113273Kvällskvisten 2016 december
Smått och gott från i dag

Så härligt med sol i dag också från en klarblå himmel. Svag vind och 14 plus och det var ett härligt väder att promenera i. Zacko valde att gå på andra hållet i dag och det passade mig utmärkt.

På parkeringen så var det massa cyklister som samlades för att genomföra ett cykellopp, kanske någon typ av tomtelopp.


Några hade tomteluvor på sig.


Nere på stranden så fanns det en kille som flög med en drake. Den avtecknar sig fin mot den otroligt blå himlen. Fanns även ett gäng med ”gubbar” som samlades för att ta en löprunda tillsammans i det härliga vädret.


Detta julgransliknande träd syns utanför ställplatsen. Visst är det fint.


Denna lilla hund höll sig på avstånd ifrån Zacko.


Bakom muren så finns det en hund som skäller och tittar ut när vi går förbi. Zacko vill så gärna hälsa på den men dom missar varandra hela tiden. Det är svårt att se den på bilden men den finns där.

 

Eftersom det var soligt och varmt utanför husbilen så satte jag mig där och läste. Avslutade ”Daisy i kedjor” och den var väldigt bra. Upplösningen var överraskande och slutet egentligen lite väntat. Nu blir det en bok av Kate Morton som heter ”Huset vid sjön”. Bra början som väckte min nyfikenhet. Så ska en bra bok börja.

 

I delar av Spanien har det i dagarna varit ett förskräckligt oväder med massor av regn och kraftiga vindar. Har sett hemska bilder därifrån. Översvämmade gator, människor som har spolats ut i havet av strömmande vatten och många andra hemska bilder. Sök på sociala medier, där finns massor med info och bilder.

 

Gordon Bleu (från frysen) med råstekt potatis i tärningar blev det till middag i kväll och det smakade bra.

 

Lyssnade som vanligt på radio och ikväll så var det ”I afton dans” som vanligt på söndagskvällen. Det var bara juldansmusik i kväll och vad jag är trött på den. Är verkligen inte så förtjust i julsånger oavsett i vilken tappning den framförs i. Men det verkar inte finnas så mycket annat att lyssna på om man vill ha lite nyheter blandat med musik. Men sen så blev det ett favoritprogram med Stina Wollter och det var ytterliggare ett möte som det var väl värt att lyssna på. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/822259?programid=4604

 

Stort grattis Norge till guldet i EM i handboll. Så himla roligt tycker vi. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentarTalkActive Blog - Copyright 2008 - Talkactive ApS - all rights reserved.